Historia

Kemin neljänneksi rikkain mies, sahanhoitaja Petter Tuhkanen rakensi vuonna 1875 senaikuisen kaupungin komeimman talon. Kutsuttiinhan kaupunkia tuolloin "lahoksi kaupungiksi" jossa asustivat mm Rapa-Räinä, Lauta-Maronen ja Paska-Pajari. Vuotta aiemmin oli tontti siirtynyt Tuhkaselle 200 markan kauppahinnalla.

Hirsirunkoisen empirevaikutteisen rakennuksen muodostivat sali, kolme kamaria, konttori, kauppahuone, keittiö ja eteinen. Talousrakennuksessa olivat tupa, leipomo, makasiinit ja talli.

Kaupankäyntiin silloin liittyi majamieslaitos. Talonpojat majailivat kaupungissa käydessään aina saman kauppiaan luona ja vaihtoivat voin, arvokalat ja turkikset kahviin, tupakkaa, sokeriin ja tekstiileihin. Tuhkasen talossa tarjottiin myös huokealla hinnalla ruokaa ja yösijaa ja pihan perältä, "hollitallista" löytyi suoja myös hevosille.

Eri vaiheiden ja omistajien jälkeen1917 konsuli Joel Jänkälä osti talon. Jänkälän suku asui rakennuksessa vuoteen 1983 saakka, jolloin Kemin kaupungista tuli talon omistaja. Rakennuksessa oli tehty 1920-luvulla suurehko remontti jolloin oli muurattu talon kauniit kaakeliuunit. 1930-luvulla oli teetetty mittatilaustyönä rakennuksen irtokalusteet.

Rakennukset ovat kokonaisuutensa sekä kulttuurihistorian että kaupunkikuvan kannalta arvokas pihapiiri, jossa saattaa vielä aistia 1800-luvun aitoa kemiläistunnelmaa.

Kaupunki kunnosti ja peruskorjasi päärakennuksen ja rakensi uudelleen piharakennuksen entiseen ulkoasuunsa 1986. Vuosien varrella taloa on kunnostettu perinteitä kunnioittaen.